Zielona herbata bez wątpienia jest jedną z najpopularniejszych. Szukanie osoby, która nigdy nie miałaby okazji skosztować jej niepowtarzalnego smaku, do złudzenia przypomina szukanie igły w stogu siana. Ile osób tyle opinii – jedni wolą herbatę liściastą a inni – szczególnie z uwagi na prostotę zaparzania – ekspresową.
Różne rodzaje zielonej herbaty
Klasyfikacja herbaty podobnie jak ilość jej rodzajów jest bardzo szeroka, a każda z nich różni się od siebie smakiem, intensywnością i aromatem. Przekrój jest imponujący i zaczyna się od owocowych Long Jing, a kończy na gorzkich i cierpkich odmianach. Szeroką ofertę najróżniejszych rodzajów herbat oferują sklepy internetowe. Co więcej, w asortymencie znaleźć można zarówno klasyczne pozycje, jak i te wzbogacone o wyjątkowe a przez to zupełnie niespotykane mieszkanki.
Świat zielonych herbat wprost obfituje w najróżniejsze odmiany, a niekiedy wymienienie wszystkich wydaje się zadaniem wprost niewykonalnym. Jednak wśród najpopularniejszych rodzajów zielonej herbaty wyróżnia się:
- Long Jing – czyli jeden z najbardziej charakterystycznych rodzajów zielonej herbaty. Liście o zielono-złotym zabarwieniu po zaparzeniu czarują owocowym smakiem i aromatem, którego nie sposób jest podrobić.
- Mao Feng – posiada wytrawny smak i kuszący aromatu, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Na tle pozostałych herbat dostępnych na rynku wyróżnia się również wyglądem, ponieważ jej liście nie posiadają żadnego konkretnego kształtu.
- Sencha – to jedna z tych japońskich herbat, która stanowi około 80 proc. wszystkich upraw. Liście do złudzenia przypominają igły świerkowe.
- Matcha – to jedna z tych herbat, która w ostatnim czasie dosłownie bije rekordy swojej popularności. Ta zmielona i przypominająca idealnie gładki piasek zielona herbata, wzmacnia układ odpornościowy, działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i wspomaga koncentrację. Co więcej, z powodzeniem można stosować ją jako składnik maseczek pielęgnacyjnych, peelingów czy kremów. Oprócz zdrowia podziękuje Ci również uroda.
- Kukicha to jeden z tych rodzajów zielonej herbaty, który produkowany jest wyłącznie z samych łodyżek,a nie tak jak w większości przypadku większości herbat – liści. Kukicha jest doskonałym antyoksydantem, oczyszczającym organizm z toksyn.
Wybór najodpowiedniejszego dla naszych kubków smakowych rodzaju zielonej herbaty jest wbrew pozorom bardzo prostym zadaniem. Wystarczy, że wybierzemy odpowiadający nam smak i aromat!