Coś słodkiego dla cukrzyka, czyli słodycze bezpieczne dla cukrzyków

słodycze dla cukrzyków

Co powoduje, że „coś słodkiego dla cukrzyka”, czyli specjalne słodycze dla cukrzyków nie wyrządzają diabetykowi takich szkód, jak standardowe słodycze? Cała tajemnica tkwi w różnego rodzaju substancjach zastępujących cukier, dzięki którym wpływ takiej przekąski na stężenie glukozy we krwi będzie bardzo niewielki. Do substancji tych należą sztuczne oraz naturalne słodziki oraz tzw. alkohole cukrowe. Obecnie sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sacharyna czy cyklaminian zastępowane są coraz częściej naturalnymi: ksylitolem, stewią, bądź maltitolem czy sorbitolem, które należą do grupy alkoholi cukrowych. Substancje te, mimo iż są równie, a nawet bardziej słodkie niż biały cukier kuchenny, charakteryzują się znacznie obniżonym Indeksem Glikemicznym, którego wartość odpowiada prędkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.

Coś słodkiego dla cukrzyka a węglowodany

Istotną do zapamiętania informacją jest to, że chociaż słodycze dla cukrzyków są dobrym sposobem na zapanowanie nad apetytem na słodycze, w dalszym ciągu obowiązują pewne ograniczenia w ich spożyciu. Chociaż słodycze dla cukrzyków charakteryzują się brakiem białego cukru, nie oznacza to, że nie posiadają żadnych węglowodanów. Do ich produkcji wykorzystuje się m in. mąki oraz owoce, które te węglowodany posiadają, a co za tym idzie – mają znaczący wpływ na stężenie glukozy we krwi i wymagają obliczenia i podania odpowiedniej dawki insuliny.

O Copywriter 28 artykułów
autor