Dieta ma kluczowy wpływ na zdrowie i samopoczucie ludzi. Szczególnie ważna jest u osób chorych na cukrzycę, gdyż powinna dostarczać do organizmu konkretne ilości substancji odżywczych. W tym artykule odpowiadamy na pytanie: co może a czego powinien unikać cukrzyk oraz jakie korzyści może przynieść regularnie stosowanie odpowiedniej diety.

 

Czego unikać przy cukrzycy ?

 

Jakich dań powinien unikać cukrzyk? To główne pytanie zadawane przez samych zainteresowanych oraz osoby z jego otoczenia. Cukrzyk powinien unikać słodyczy, cukru, miodu, dżemu, mleka skondensowanego, słodkich napojów gazowanych i syropów. Bezwzględnie wpływają one negatywnie na organizm i nie pomagają w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi. Osoby mające cukrzyca ciążowa powinny unikać też takich owoców jak winogrona, banany i owoce suszone. Mają one w sobie dużą zawartość cukrów prostych, które negatywnie wpływają na chorego. Spożywanie innych owoców powinno odbywać się do godziny 16:00 – 17:00, aby organizm funkcjonujące według dziennego metabolizmu mógł je przetrawić.

 

Kluczowym w diecie cukrzycowej jest też unikanie ciężkostrawnych tłustych produktów takich jak pełnotłusty nabiał, tłuste mięsa — np. kaczki i gęsi. Oprócz tych oczywistych zagrożeń wśród produktów spożywczych czają się ukryte inne niekorzystne potrawy. Są nimi m.in. gotowe dania oferowane w paczkach do podgrzania. Nawet jeśli mają na pierwszy rzut oka zdrową zawartość to ich przetwarzanie, konserwowanie i używanie soli sprawia, że po wyjęciu z torebki już takie zdrowe nie są.

 

Co wolno jeść

 

Mając cukrzycę, zalecane jest spożywanie razowego pieczywa, nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu, ryż, kasze, makarony, warzywa gotowane. Oprócz tych potraw wskazane jest częste spożywanie ryb. Wszystkie te dania powinny być przyrządzane na parze, gotowane lub duszone.

 

Niezależnie od stosowania odpowiednich dań cukrzycy powinni ajeść mniejsze porcje niż zdrowi ludzie, ale za to częściej. Zalecanych jest 5-6 posiłków dziennie. Bardzo ważne jest też zbilansowanie diety i niespożywanie w nadmiernych ilościach jednego konkretnego pożywienia. Trzymając się tych zasad, znacznie łatwiej jest ustabilizować cukrzycę i ją leczyć.